Zápisky Joe Cafourka (102)

OSTRAVA !!!

Ostravská aglomerace, patřící k nejprůmyslovějším částem naší republiky, zahrnuje v sobě nejen industriální a urbanistické oblasti, ale taky plochy zeleně, tvořené převážně lesními porosty s charakteristikou příměstských lesů, které z velké části slouží k zaretušování bývalé těžební činnosti, ale jak vidno, lze je použít i ke sportovní nebo rekreační činnosti. Toho využil v současné době největší a asi i nejagilnější ostravský oddíl MOV, který tam uspořádal dva významné závody, a to noční MČR a áčkový závod na krátké trati.

Z oddílu OOP této nabídce neodolalo devět závodníků, mezi nimiž se objevil i doyen oddílu, Irka Osek, který se nedávno dožil nejen kulatého, ale součastně i tak vysokého věku, že jako jediný žijící člen oddílu pamatuje zalednění Opavska skandinávským ledovcem.  Je zřejmé, že tuto událost nešlo jen tak přejít (myšleno jeho kulatiny, nikoliv zalednění) a bylo ji nutno připomenout alespoň potřepáním pravicí a předáním tekuté pozornosti. Tento slavnostní akt v polním provedení proběhl bohužel za nepřítomnosti šéfky oddílu, což si můžeme vysvětlit tím, že si pravděpodobně netroufala jmenovanému oslavenci osobně sdělit, že z věkových důvodů bude muset letos zaplatit členské a oddílové příspěvky pro jistotu na 20 let dopředu.

Globální oteplení, které letos nastartovalo nekonečný přírodní koloběh ke svému dalšímu cyklu o něco dříve než jsme zvyklí, připravilo pro daný víkend sice mírně větrné, ale teplé a vlídné počasí. To hrálo do karet jak pořadatelům, tak i závodníkům, kteří se v příjemném prostředí sportovního areálu mohli v klidu připravovat na závod. Bystrým pozorovatelům určitě neušlo, že se na shromaždišti vyskytovaly dvě rozdílné skupiny závodníků. Účastníci před pár hodinami skončeného nočního závodu se po ránu vyznačovali malátným pohybem a zjevnou rozespalostí, a naopak ti, kteří byli ušetřeni zážitků z velice záživného nočního bloudění, kypěli elánem a svěžestí. Ale s blížícím se poledním časem startu docházelo postupně k fyzickému i mentálnímu vykompenzování obou skupin, čímž byly dosaženy rovné podmínky pro další závodění. Co jiného si taky přát než fair závod. U nejmladších kategorií k tomu přispěly především atrakce na dětském hřišti, které přilákaly snad všechna přítomná děcka, a ta se pod periferním dohledem rodičů, případně trenérů nebo i bez dohledu před závodem dosytnosti vyblbla a unavila.

Na start to bylo docela daleko, ale shodou příznivých okolností to snad nikomu nevadilo, aspoň se dalo odhadnout, jak to v prostoru může vypadat. Ten byl docela variabilní, takže závodníci si užili nejen praskotu suchých klacků pod nohami, ale i čvachtání bahýnka při překonávání bažinatých úseků. Díky přítomnosti špiček české reprezentace a dramatickému komentování průběhu jejich bojů na tratích se ani po doběhu určitě nikdo nenudil.

Závodníci OOP sice svými umístěními žádnou díru do světa neudělali, ale protože jim jde již více o účast než o pořadí nebo ambice, i když i ty občas trochu problesknou, byli se svým působením v podstatě spokojeni. Jako obvykle začneme od mládí. Ela v D14 dělá na závodech spíše doprovod mamce, než by se drala o přední umístění a spokojí se, že najde všechny kontroly bez ohledu na čas strávený v lese.  Na shromaždišti i při závodě se pohybuje zcela tiše a nenápadně s převážně zádumčivým pohledem a chováním adekvátním nejlepším žačkám dívčí nedělní školy, ale sem tam je i z ní možno vyloudit nesmělý úsměv.  Pro závodní projev její mamky, Anky Vidrnochové, je naopak příznačné nasazení a dravost, mnohdy však na úkor kvality mapování. V D45 doběhla 29/38, o čtyři místa před Andou Eciánovou, což může být v tomto případě lichotivější spíše pro Andu. Va Rabicová soutěžila tentokrát nejen se svými soupeřkami v kategorii D55, ale taky v rodinném přeboru s Řeťou, který měl v H65 stejnou trať. Sice mu těsně podlehla, ale ve své kategorii doběhla 10/14, což nutno považovat za slušný výkon, zvláště když se celou trať snažila vybírat takové postupy, aby si neumazala botičky. Ve zmíněné H65 doběhl Řeťa 7/9 a iloš 2/9. Dva závodníci OOP startovali i v H55, kde však oba skončili až na úplném dně výsledkové listiny. Zatímco Lin měl v nohách dlouhý a náročný noční závod, u Irky Yšavého je zřejmé, že na jaře není v dobré zdravotní pohodě. Také oslavenci Irkovi Osanovi se podařilo své kategorie H75 uzavřít výsledkovou listinu a ačkoliv se blýskl jedním nejlepším mezičasem, několik dalších zkažených kontrol ho zcela uzemnilo. Za zmínku určitě stojí i umístění 3/9 Tandy Ovotného v téže nejstarší kategorii, který již nějaký čas prožívá, dá se říct, schizofrenní období. Neví totiž, jestli OOP/ZLH nebo běhat MSK/HA. Toto váhání a nerozhodnost se však na jeho výkonech nijak neprojevuje, takže mu tu rozpolcenost přejme, ať si ji užívá.

Zapsal

Joe Cafourek

zvláštní dopisovatel krajánkovského časopisu Smoke Signals

Nevada, USA

Příspěvek byl publikován v rubrice Netříděné. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.